MojWindows

Microsoft sa v poslednej dobe snaží zvýšiť rozšírenie svojho operačného systému Windows Phone a okrem reklamy na to využíva aj ďalšie spôsoby. Začiatkom októbra minulého roka sa objavila správa, že rokuje s HTC na uvedení dual boot smartfónov, teda zariadení, ktoré by okrem Androidu obsahovali aj Windows Phone. Podporiť chce však aj ďalších výrobcov, ktorí sa rozhodnú vyrábať zariadenia s týmto operačným systémom.

Dual boot smartfóny s Androidom a Windows Phone sa ešte v októbri zdali byť ako veľmi vzdialený a nie príliš reálny koncept, možno sa ich však dočkáme už čoskoro. Prvou lastovičkou môže byť model BM180 od prakticky neznámej kórejskej spoločnosti Bluebird (dostupný bude aj pod označením BP30, čo je verzia odolná voči vplyvom prostredia). Toto zariadenie disponuje okrem Androidu 4.2 aj operačným systémom Windows Embedded 8 Handheld, ktorý bol predstavený v decembri 2013.

Bluebird BM 180

Jedná sa o platformu založenú na Windows Phone 8, vizuálne sa naň podobá, disponuje rozhraním Metro (resp. Modern UI) a schopnosťou spúšťať aplikácie určené pre WP 8. Windows Embedded 8 Handheld však na rozdiel od klasického WP 8 nie je primárne určený na osobné využitie, ale skôr do podnikovej a priemyselnej sféry – do rôznych terminálov, čítacích zariadení a podobných inteligentných prístrojov. Napriek tomu sa už hovorí o ďalšom smartfóne, ktorý má obsahovať – jeho výrobcom je Panasonic a predstavený má byť na MWC v Barcelone.

Vráťme sa však k Bluebird BM180. Vie sa, že to bude smartfón s 5 palcovou obrazovkou, ale nie je známe nič bližšie o jeho hardvérovej výbave a ani spôsob, akým bude možné prechádzať z jedného operačného systému do druhého – či sa to bude dať priamo za chodu, alebo bude vyžadovaný reštart, či dokonca nejaká forma flashnutia zariadenia. Posledná možnosť by je však nepravdepodobná a v takom prípade by sa vlastne ani nejednalo o skutočný dual boot. Pravdepodobnejšie je prepínanie za chodu, alebo po reštarte; v prospech jednej z týchto dvoch možností hovorí aj ikona na domovskej obrazovke (modrá s dvoma šípkami a písmenami „OS“), ktorá zrejme označuje prepínanie medzi operačnými systémami.

Bluebird BM180 je nesporne výnimočným zariadením, ktoré možno naznačuje jeden zo smerov vývoja budúcich mobilných zariadení. Diskutabilné zostáva jeho praktické využitie a otázka, či by používatelia chceli a potrebovali dva operačné systémy v jednom smartfóne. Aký máte na to názor vy?

Zdroj: pocketnow.com

18.01.2014

+